SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Älmhults Simsällskap
Simidrott
SIMSKOLA

Övningstips
Övningstips
 
Vilka övningar kan jag som förälder göra med mitt barn? 
 
 
DOPPA
Börja med att barnet själv får doppa huvudet så mycket som han/hon vill. Det är lätt att man skrämmer barnet annars genom att tvinga dem att doppa hela huvudet.
Börja med att doppa hakan, sen munnen, näsan, ögonen och sen hela huvudet. Detta kan göras med hjälp av en pingisboll som barnet ska putta med hakan, munnen, näsan o.s.v.
När man ser att det går bra så låt en ring eller ett annat föremål ligga på botten på den grunda delen av lilla bassängen och låt sedan barnet hämta. Håll upp ringen en bit från botten i början och ta sedan den längre och längre ner.
 
BUBBLA
Vid bubbelprov kan man börja med att blåsa på en pingisboll som flyter på vattenytan. Om ni inte har någon pingisboll så kan barnet blåsa på vattnet bara.
När ni känner att barnet kan det så ska barnet börja blåsa i vattnet så det kommer bubblor (koka kaffe).
Till slut så ska barnet ner under vattnet och blåsa ut genom munnen. 
 
GLIDA
Vid glidprov så börjar ni med att ställa barnet vid kanten i vattnet. Barnet ska ha en fot i väggen så att han/hon får fart framåt. Ni tar tag i barnets händer och säger ”ladda, sikta, skjut”. Vid ladda håller barnet sina armar rakt upp, vid sikta lägger barnet ner armarna i vattnet och vid skjut så skjuter man iväg. I början kan ni göra det med huvudet över vattenytan. Målet är att barnet ska ha ansiktet ner i vattnet.
Det är viktigt att barnets ben är stilla. Barnet ska glida inte sprattla sig fram.
När ni har tränat med att ni håller barnet ska barnet nu ha en platta istället. Barnet ska hålla längst ner på plattan. Du ska kunna se barnets ansikte mellan armarna. Armarna måste vara raka. Sen gör ni ”ladda, sikta, skjut” på samma sätt som när ni höll barnet. 
 
HOPPA
Hopp-prov sker i stora passängen, på den grunda delen. Låt barnet först sitta på kanten och hoppa ner om hon/han är rädd. Låt dem hålla någon i händerna.
När man sedan ser att det går bra så låter man barnet hoppa utan att hålla någon i handen.
Därefter får barnet prova att hoppa stående från kanten och du som förälder fångar upp barnet i vattnet.
 
FLYTA
Vid flytövningar så är "korvarna" väldigt bra. Lägg korven under svanken på barnet, be dem titta upp i taken.
Till en början kan barnet hålla i korven med armarna, men efter ett tag så måste de släppa den. Man kan även köra "flygplan", då har barnet en platta i var hand, lägger sig sedan på rygg och får då stöd av plattorna som håller kroppen uppe.
Till slut ska barnet kunna lägga sig själv och flyta utan hjälpmedel.
När barnet ska ta Sköldpaddan, ska han/hon lägga sig själv på rygg, ligga där i 5 sekunder och sen vända sig till magläge utan att röra botten. Detta kan tränas genom flytövningarna som står ovan och att ni föräldrar sen hjälper barnet att vända sig i början.
 
RYGGSIM  
Vid ryggsim kan man hjälpa sitt barn med att sprattla med raka ben och att tårna ska peka framåt, ej uppåt. Detta sker med hjälp av en platta som barnen kramar om.
Med armarna kan man hjälpa till genom att se till så att barnet har raka armar och att det är lillfingret som kommer ner först i vattnet.
Huvudet ska ligga plant i vattnet så att barnen tittar upp i taket. Tittar barnen på sina fötter så sjunker rumpan ner och det blir svårare att simma.
Många barn tycker det är otäckt att få vatten i öronen, då spänner de nacken och tittar på sina fötter istället. Detta gäller även när man ska flyta med barnet.
När barnen inte har hela örat under vattnet blir det jobbigt för dem eftersom de hör vattnet ”klucka”. Därför är det viktigt att de har hela örat under vatten även om de tycker att det är läskigt. 
 
BRÖSTSIM
Vid bröstsim så klarar många barn av att göra armtagen väldigt lätt och benen "hänger" mer med eller så sprattlar barnen med dem för att hålla sig flytande.
Lägg barnet på kanten så att benen är i vattnet och gör sedan bentagen, eller låt barnet hålla i stången som är vid kanten med en dyna på sig och gör sedan bentagen.
När barnet lärt sig tekniken lite så kan man gå över till att de får ha en dyna på sig och en platta i händerna, så låter man dem göra bentagen fram och tillbaka i bassängen.
Många barn är duktiga på att göra arm och bentag för sig, men när man ska göra det samtidig så blir det lite svårare och detta är helt normalt då motoriken inte alltid är utvecklad till att klara av det.
Ha tålamod och träna så kommer det av sig själv sen.
Tänk på att benen ska vara liksidiga, d.v.s. det ska se likadant ut med båda benen.
Det är viktigt att barnen vinklar sina fötter ordentligt och liksidigt annars riskerar de att få en så kallad ”stickfot” och det är mycket svårt att träna bort. ”Stickfot” innebär att benen inte är symmetriska.Med vinkling menar vi att efter barnen har böjt benen ska fötterna/tårna peka utåt till dess att benen går ihop igen.
 
VANA ATT BADA I OLIKA BASSÄNGTYPER
Många barn är väldigt duktiga på att bada och simma i vår lilla bassäng. Det är tryggt för dem då vattnet är varmare och det inte är så djupt.
Guldpingvinen kräver att barnet simmar 10 meter i stora bassängen, där det är djupare och lite kallare i vattnet, vilket gör att många barn blir rädda. Är ni och badar med ert barn så bada gärna i den stora bassängen också ett litet tag.  
 
Lycka till!!!